Advies

Vindt u het moeilijk om een keuze te maken?

Het komt geregeld voor dat klanten door het grote aanbod moeilijk een keuze kunnen maken. Als u nog niet goed weet welke oven bij u past dan kunt u het beste uzelf afvragen welke eisen u stelt aan de oven. Hoe wilt u dat de oven eruit ziet? Moet de oven geïsoleerd zijn? Hoeveel pizza's wilt u tegelijk kunnen bakken? Dit zijn voorbeelden van vragen die u uzelf kunt stellen om duidelijk te maken wat u zoekt.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u zelf niet goed weet wat u wilt omdat u de verschillen niet goed kent of omdat u niet veel kennis over de oven heeft. In dat geval proberen wij u hier op weg te helpen om een betere keuze te maken. Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van de filters in het linkermenu wanneer u zich in een artikelgroep bevindt.

Komt u er na het lezen van dit artikel nog niet goed uit? Dan kunt u nog altijd contact met ons opnemen voor advies.


 Stel uw budget vast

De belangrijkste stap is misschien wel om eerst vast te stellen hoeveel u uit wilt geven aan een houtgestookte oven. Wilt u niet meer dan € 650,- uitgeven? Dan kunt u het beste een kijkje nemen in de categorieën ovens Livorno, Pisa en Houtovens. Deze goedkopere modellen zijn vergeleken met de duurdere ovens kwalitatief minder goed (bijv. het gebruikte materiaal, isolatie, vorm van de koepel etc.) en zullen ook gaan scheuren. Dit betekent niet dat de oven niet goed functioneert of in elkaar kan zakken.

Bent u bereid wat meer voor uw oven uit te geven in ruil voor betere kwaliteit? Dan raden wij aan om te kijken in de categorieën Amalfi ovens, Ovens Amarillo/Rojo/Blanco en Brick ovens. Deze ovens houden warmte lang vast en scheuren bijna niet.


 Verschil geïsoleerde ovens

Het belangrijkste onderscheid dat tussen ovens kan worden gemaakt is isolatie. Als een oven geïsoleerd is houdt deze de warmte langer vast. De oven wordt van de buitenkant niet warm en verbruikt minder hout. Over het algemeen zijn de geïsoleerde ovens ook sneller op temperatuur gestookt dan ovens die niet geïsoleerd zijn. Daarnaast is het bij bepaalde gerechten van belang dat de oven gedurende langere tijd op dezelfde temperatuur blijft (bijv. brood). Voor pizza maakt dit over het algemeen niet veel uit, maar een gerecht dat langer in de oven moet blijven zal beter bereid kunnen worden in een geïsoleerde oven. Ook zullen geïsoleerde ovens t.o.v. andere steenovens bijna niet scheuren (haarscheurtjes zijn normaal).

Let op! Als een oven een kurkcoating heeft wilt dit niet zeggen dat deze niet kan scheuren! Tevens betekent een kurkcoating niet dat de oven meteen geïsoleerd is!

Voor thuisgebruik raden wij de volgende geïsoleerde ovens aan:

Amalfi ovens (materialen van de beste kwaliteit):
Family oven (langwerpige vorm, dikkere binnenkoepel, ideaal voor brood te bakken)
Amalfi AD90 (grotere bakvloer, aangeraden als ideale oven)

Spaanse ovens (materialen van de beste kwaliteit):
Brick Oven 110/70 Rood/Wit/Geel (Gemetseld uit zeer kwalitatieve vuurvaste stenen)
Exclusivo 120/90 Rood/Wit/Geel (Ideale ovenmaat)
Economic 110/90 Rood (Goedkopere uitvoering)

Bologna ovens:
Bologna Royal 100 (Luxe uitvoering van de Bologna)
Bologna Basic 100 (Goedkopere uitvoering)

Voor professioneel gebruik raden wij de volgende geïsoleerde ovens aan:

Exclusivo 120/100 Rood/Wit/Geel

Voor professioneel gebruik is het ten zeerste aangeraden om te kiezen voor een geïsoleerde oven! Wilt u een échte eyecatcher in uw restaurant/tuin? Neem dan een kijkje in de categorie Exclusieve ovens!


 Plaatsing schoorsteen

De plaats waar het rookkanaal op de oven geplaatst is bepaalt ook hoe de lucht door de oven circuleert. Het beste is dan ook om een rookkanaal aan de voorkant van de oven te hebben. Op deze manier wordt zuurstof over de vloer naar binnen "gezogen", draait zicht naar boven achterin de oven en vertrekt via het rookkanaal aan de voorkant (zie onderstaande afbeelding).


Een rookkanaal in het midden van de oven (bovenop de koepel) heeft als gevolg dat er warmte door de schoorsteen verloren gaat. Dit komt omdat alle hete lucht zich ophoopt bovenin de oven. Wanneer hier een opening is door een rookkanaal verliest de oven sneller de warmte omdat deze omhoog gaat en dus door de schoorsteen wegtrekt. Een oven met de schoorsteen aan de voorkant (of zelfs zonder rookkanaal) is dus beter voor de luchtcirculatie dan een oven met het rookkanaal in het midden.


  Grootte van de oven

De benodigde grootte hangt af van waar u de steenoven voor wilt gebruiken. Wilt u de oven voor thuis gebruiken of moet deze professioneel (bijv. in een restaurant) gebruikt worden? Welke gerechten wilt u gaan bereiden in de oven? Voor hoeveel personen moet u gemiddeld bakken?

Als u de oven alleen voor thuis wilt gebruiken heeft u over het algemeen geen grote ovenmaat nodig. Wilt u alleen pizza gaan bakken in uw steenoven dan zullen de kleinere maten ovens zeker voldoen. Deze zijn immers wat sneller opgestookt, en eenmaal op temperatuur zijn de pizza's binnen 2 minuten klaar. U zult dus niet snel 2 of meer pizza's tegelijk moeten bakken. Ovens met een binnenmaat van 60 tot 80 cm zijn dan meestal groot genoeg. Wilt u naast pizza ook nog andere gerechten bereiden dan raden wij aan om te kiezen voor een grotere maat. Uit eigen ervaring en ervaringen van klanten kunnen wij zeggen dat een oven met een binnenmaat van 90 cm ideaal is voor het bakken van pizza en het bereiden van andere gerechten in de oven.

Wanneer u de oven professioneel gaat gebruiken is het beter om voor een grotere maat oven te kiezen (vanaf 100 cm binnenmaat). Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de hoeveelheid pizza's (of andere gerechten) die u tegelijk wilt kunnen bakken.


 Onderstel

Vaak is het de bedoeling dat een pizzaoven op een onderstel in de tuin komt te staan. Bij de Amalfi reeks zit er reeds een metalen onderstel inbegrepen. Voor de andere steenovens hebben wij speciale houten onderstellen die speciaal gemaakt zijn voor de modellen Livorno, Pisa, Bologna, Rojo/Amarillo/Blanco, Brick ovens en ons aanbod normale houtovens.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om zelf een onderstel te bouwen voor uw pizzaoven. Dit wordt vaak met stenen gedaan door een U-vorm te metselen.


  Deur van de oven

Welke deur het beste is voor uw houtgestookte oven hangt af van de gerechten die u in de oven wilt gaan bereiden. Bij het bakken van pizza maakt u geen gebruik van de deur, maar bij het bakken van brood daarentegen wel.

Wij hebben verschillende modellen met variërende deuren. De goedkopere ovens hebben over het algemeen een deur gemaakt van plaatstaal, luxere ovens hebben vaak een gietijzeren deur die vast aan de oven gehangen kan worden. Daarnaast zijn er ook nog pizzaovens die een inzetdeur hebben, deze deur kunt u gemakkelijk uit de oven pakken en aan de kant zetten.

Komt u er na het lezen van dit artikel nog niet goed uit? Dan kunt u nog altijd contact met ons opnemen voor advies.