Tips & Tricks

Tips & Tricks voor het gebruiken van uw oven

Op deze pagina vindt u verschillende tips & tricks die handig zijn tijdens het gebruik van uw oven.
Tips met betrekking tot het plaatsen van uw oven kunt u hier vinden.

Het proces van bakken en temperatuurregeling is vrij ingewikkeld, er is geen simpele of letterlijke handleiding voor. Als eerste raden we aan om de oven op te warmen en uit te testen hoe de oven zich voordoet voordat u gaat bakken.

Verder kunt u ook de volgende tips aanhouden:

Bij een oven waar de schoorsteen aan de voorkant geplaatst is is de luchtcirculatie in de oven anders dan bij een oven met een schoorsteen in het midden. Dit komt omdat de lucht er alleen aan de voorkant uit kan, en dus niet in het midden verloren gaat. Ook trekt de lucht nu meer over uw pizza heen, waardoor deze nog beter gebakken kan worden.Met nat hout duurt het veel langer om de oven aan te stoken dan normaal. Ook produceert het veel meer rook.

U kunt na het gebruik van de oven de overige hitte gebruiken om houtblokken te drogen zodat dit de volgende keer niet meer hoeft te gebeuren.

Als er vuur is in de oven zorgt u ervoor dat de deur op zijn minst een beetje open staat, anders gaat het vuur uit en produceert het veel rook.

Als er buiten veel wind staat laat dan de deur op een kiertje staan zodat het vuur niet uitwaait, anders brandt het hout veel sneller op en wordt de luchtstroom in de oven vervormd.

Nadat de oven op temperatuur is kunt u het vuur in de oven laten of eruit halen, dit hangt er vanaf wat u wilt gaan bakken. Als u brood wilt bakken is het noodzakelijk om het vuur uit de oven te halen, maar als u pizza wilt bakken laat u het vuur in de oven. Voor vlees kunt u het vuur erin of eruit laten. Let wel op dat de temperatuur niet te ver omlaag zakt, anders moet u stoppen met bakken en de oven eerst overnieuw opstoken.

Als er geen vuur in de oven is kunt u het deurtje van de oven helemaal open zetten om de temperatuur sneller te laten zakken.

Om een vuur te starten gebruikt u kleinere stukjes hout. Wanneer het vuur groter is legt u er grotere blokken op, anders zal het vuur veel rook produceren.

Als er vuur of hete kolen in de oven liggen zal het eten in de oven aan de kant van de hittebron sneller aanbranden, daarom is het beter om het eten regelmatig te draaien zodat het aan alle kanten goed gebakken wordt.

Als u pizza of brood gaat bakken moet u ervoor zorgen dat er genoeg bloem onder zit, anders blijft het deeg aan uw pizzaschep of aan de vloer van de oven plakken. Strooi geen bloem direct in de oven omdat het anders kan verbranden, maar strooi het op uw pizzaschep en pizzaplank. Plaats een pizza dichtbij het vuur en een brood juist ver weg.


Aan te raden temperaturen voor te bakken

Drogen van kruiden, fruit en paddestoelen - 50 – 60 °C

Brood – 160 – 190 °C

Vlees – 200 – 250 °C

Pizza – 280 – 300 °C