Gebruik van de oven

Eenvoudig gebruik van uw pizza oven

Hieronder vindt u enkele instructies met betrekking tot het gebruik en onderhoud van de oven.
Let wel op dat u de oven voor gebruik eerst minimaal 5 dagen rustig in stookt. Het is belangrijk dat u rustig begint met stoken en dan iedere dag een beetje hoger opstookt.


Het aansteken van de oven

Allereerst, gebruik vooral hard en droog hout.

Tijdens het proces van het aansteken van de oven neemt de hitte sterk toe en hoopt het zich op. Als de oven een dag van tevoren gebruikt is zal hij hierdoor de volgende dag veel sneller opwarmen.

Bouw een piramide van kleine stukjes hout voor in de oven op zo’n manier dat er nog steeds ruimte is voor de lucht door te laten stromen. Om het vuur aan te steken kunt u stukjes papier of aanmaakblokjes gebruiken. Steek het vuur nooit aan met vloeibare middelen, deze kunnen in de vloer van de oven trekken.

Doe de deur van de oven niet volledig dicht, het vuur heeft in deze fase genoeg lucht nodig.


Wanneer het vuur groter wordt legt u 2 grotere stukken/blokken hout op het vuur. Wacht even voordat het begint te branden. Daarna duwt u het vuurtje verder de oven in. Leg er wat hout bij als het nodig is. Op dit moment zouden de vlammen tot de bovenkant van de oven moeten komen.

Ondertussen dat u de oven warm aan het stoken bent wordt de binnenkant van de oven zwart van het roet. Wanneer de oven op de juiste temperatuur is wordt de binnenkant wit en is de oven klaar om te bakken. U kunt de temperatuur binnen de oven regelen met de deur of door er hout bij te leggen.Het schoonmaken van de oven

Het is niet nodig om schoonmaakmiddel te gebruiken voor het schoonmaken van de oven, want de hoge temperaturen die behaald worden tijdens het stoken van de oven doden alle bacteriën en micro-organismen.

We raden het aan om de afgekoelde assen na elk gebruik van de oven te verwijderen. Wacht altijd tot de oven goed afgekoeld is.

Haal de assen uit de oven met een rakelijzer en gooi deze weg in een metalen container. U kunt deze assen later nog gebruiken om uw tuin te bevruchten. Gebruik daarna een borstel om de overgebleven assen uit de oven te vegen.

Wanneer de vloer van de oven vies wordt tijdens het bakken kunt u deze ook schoonmaken door een vochtige doek om de haak van de stok te binden die inbegrepen zit in onze pizzasets. Veeg hiermee rustig door de oven totdat het vuil verwijderd is. Daarna kunt u gewoon verder bakken.